A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Посилено захист лісів та запобігання пожежам на землях лісового і водного фонду

Дата: 17.03.2021 16:21
Кількість переглядів: 702

     16 березня комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Красносільської сільської ради розглянула питання про заходи щодо забезпечення протипожежного захисту населених пунктів, природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2021 року. На території Одеської області протягом 2020 року зареєстровано 1887 випадків загорання сухої рослинності: очерету, трави, водно-болотної рослинності (у 2019 році 2975 пожеж). З метою недопущення виникнення пожеж у природних екосистемах протягом 2021 року Головним управлінням ДСНС України в Одеській області розроблено Комплексний план дій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Одеської області. На основі відповідного документу комісія затвердила комплексний план дій Красносільської сільської ради щодо захисту населених пунктів, природних екосистем та сільгоспугідь у весняно-літній пожежонебезпечний період 2021 року. Старостам сіл необхідно вжити заходів щодо виконання жителями даного документу.
     Начальнику відділу ЖКГ, обліку та бронювання військовозобов’язаних, ЦЗ та розвитку інфраструктури, захисту довкілля доручено вжити заходів щодо прибирання в літній період сухої рослинності та вітролому з метою недопущення перекидання лісових пожеж на будинки та споруди, а у разі виникнення пожеж на об’єктах – поширення вогню на лісові масиви.
     Протокольним рішенням комісії заборонено розведення багать у лісових масивах і реакційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку), а також випалювання стерні, сухої рослинності та сміття на землях лісового фонду, сільгоспугіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг.
Буде посилено роботу щодо забезпечення взаємодії з лісокористувачами та власниками земельних угідь і пасовищ щодо утримання ними ділянок і територій у належному протипожежному стані та вжитті заходів щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ побутових і виробничих відходів, у першу чергу, у лісових масивах, лісосмугах, сільгоспугіддях і прилеглих до них територіях.
     Президентом України підписано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» № 1259-ІХ, який парламент ухвалив 19 лютого 2021 року.
     У пояснювальній записці зазначається, що в Україні спостерігається стала тенденція до збільшення кількості пожеж через необережне поводження з вогнем та внаслідок масового сільськогосподарського випалювання. Такі пожежі завдають непоправної шкоди довкіллю, рослинному та тваринному світу, знищують види рослин і тварин, які підлягають захисту та занесені до Червоної книги України. При цьому власники та землекористувачі фактично не несуть відповідальності за порушення вимог законодавства, а місцеві органи влади не мають повноважень для запобігання виникненню пожеж.
     Закон встановлює заборону випалювання з порушенням установленого порядку сухої рослинності у прибережних смугах уздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграції тварин. За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність.
     Крім того, документ зобов’язує землекористувачів не допускати випалювання сухої рослинності з порушенням установленого порядку, обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць.
     Закон набирає чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через три місяці з дня набрання чинності.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь