A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Газ помилок та недбальства не пробачає!

Дата: 04.12.2019 15:27
Кількість переглядів: 594

Питання безпечного використання газу в побуті завжди актуальне. Необережне поводження з вогнем та газом в побуті – небезпека для нас. Звертаємо увагу на те, що під час опалювального періоду в закладах соціально-культурної сфери, зокрема, освіти, медицини, культури, громадського харчування зростає ймовірність виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж, у тому числі під час експлуатації котелень, газовикористовуючого обладнання та нагрівальних електричних приладів.
Основними причинами настання таких ситуацій є:
експлуатація приладів та обладнання з несправними засобами захисту і сигналізації;
самовільне втручання в їх конструкцію;
непроведення їм своєчасного технічного обслуговування з метою утримання в технічно справному стані;
експлуатація машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки без проведення їм технічного огляду чи експертного обстеження;
недотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та відповідних інструкцій під час експлуатації приладів і обладнання;
допуск працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устаткування без проведення їм навчання з питань охорони праці, в тому числі без присвоєння відповідної групи з електробезпеки;
порушення проектних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.
Імовірність настання ризиків негативних ситуацій посилюється практикою установки в приміщеннях громадських будівель герметичних пластикових вікон і дверей, що унеможливлює вільний доступ повітря в приміщення без встановлення додаткових вентиляційних систем.
Особливу увагу необхідно звернути на експлуатацію теплових пунктів, в яких проведено реконструкцію з метою заміни газовикористовуючого обладнання на твердопаливні котли чи додаткового встановлення їх в тому ж приміщенні.
З настанням холодів виникають нещасні випадки, пов’язані з використанням газу в побуті.
21 листопада 2018 року сталася аварія, пов’язана з використанням газу в побуті, у житловому будинку с. Лиманського Роздільнянського району Одеської області. В результаті постраждало 5 осіб, у тому числі 2 смертельно.
4 грудня 2018 року в результаті аварії у житловому будинку с. Великоплоського Великомихайлівського району Одеської області загинуло 2 особи.
6 грудня 2018 року 2 особи отримали опіки через аварію, пов’язану з використанням газу в побуті, яка сталася у с. Фонтанці Лиманського району Одеської області.
24 березня 2019 року в житловому будинку смт Любашівка Одеської області сталася аварія, пов’язана з використанням газу в побуті, через яку постраждала одна особа. Власником будинку не за призначенням використовувалась духова шафа газової плити: замість приготування їжі нею обігрівали приміщення.

Красносільська сільська рада, звертаючись до мешканців громади, зазначає:
Безпека залежить від кількох основних чинників: у першу чергу – від стану системи газопостачання та газового обладнання в житлових будинках, технічне обслуговування яких здійснює ПАТ «Одесагаз». Газопостачальне підприємство перед опалювальним сезоном повинно проводити своєчасне і якісне планово-технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання та вживати заходів щодо запобігання самовільному втручанню абонентів у системи газопостачання.
По-друге, безпечне споживання газу визначається технічним станом вентиляційних каналів. Тому перед опалювальним сезоном комунальне підприємство повинно організувати чергову перевірку та прочищення вентиляційних каналів. Відповідно до «Правил безпеки користування побутовими газовими приладами» та «Правил безпеки систем газопостачання України» обстеження вентиляційних каналів проводиться тільки спеціалізованою організацією. Результати оформляються відповідним актом.
У випадку виявлення несправних і непридатних до подальшої експлуатації вентиляційних каналів, представник організації, який виконує перевірку, зобов’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та негайно надати газопостачальній організації ПАТ «Одесагаз» акт перевірки для відключення газових приладів від системи газопостачання. Газопостачальна організація, у свою чергу, зобов’язана терміново перекрити доступ газу до всіх газових приладів, крім газових плит для приготування їжі, при умові наявності кватирки на кухні.
Третім чинником є суворе дотримання правил роботи газових плит та приладів опалення самими споживачами. Нерідко, не задумуючись, мешканці квартир, домогосподарств самовільно втручаються в систему газопостачання, конструкцію газових приладів та вентиляційних каналів. А представників згаданих служб не впускають до власних помешкань. Хоча не слід забувати, що відповідальність за організацію проведення щорічного технічного огляду газових приладів опалення покладена чинними нормативами саме на власників помешкань.
А як розцінити використання побутових газових плит для обігріву приміщення? Як зрозуміти використання у багатоповерхових будинках балонів зі скрапленим газом?! Такі «подвиги» несвідомих громадян – смертельна небезпека для оточуючих!
Звертаємося до вас із проханням постійно дотримуватись правил безпечного користування газовими приладами! Нехтування правилами безпеки під час використання газу призводить до непоправних трагедій! Як наслідок – гинуть люди!
Основні причини нещасних випадків – несправний стан вентканалів; експлуатація побутових газових приладів із несправними системами відведення продуктів згоряння у димові та вентиляційні канали житлових будинків; самовільне втручання потерпілих у роботу газових приладів і мереж.
!Пам’ятайте!
Порушення правил експлуатації газових приладів та неналежний догляд за ними є причиною смертельних нещасних випадків!
Будьте завжди уважні у користуванні газом, бо у цьому – запорука вашої безпеки та безпеки близьких вам людей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь