Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Обережно- Амброзія!

Дата: 30.06.2020 14:36
Кількість переглядів: 8620

Обережно- Амброзія!

      Амброзія полинолиста (Ambrosia)  – це однорічний карантинний бур’ян заввишки 20- 250 см, що належить до родини Айстрових. За зовнішнім виглядом амброзія схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва “полинолиста”). Міцною кореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води.

      Батьківщиною Амброзіїї вважається Північна Америка, де сьогодні існує понад 30 видів цього бур’яну. На територію Європи  вона була завезена разом з насінням конюшини та жита. Перші поодинокі дикорослі популяції невідомої рослини з’явилися ще в 1914 – 1918 роках, і лише в 1925 році у визначниках України з’явився один із видів цієї рослини  амброзія полинолиста. Нині вона поширена в більшості областей України. Масові сходи амброзії з’являються наприкінці квітня - на початку травня. Амброзія полинолиста в вегетуючому стані – досить гарна рослина. Крім того, за амброзію часто приймають Поли?н звича?йний (чорнобиль) особливо восени, коли його листя світлішає й за відтінком близьке до амброзії, Чорнощир звичайний і навіть Лободу смердючу. 

      Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. Алергенні здібності у амброзії є тільки під час цвітіння. До початку цвітіння вона наносить шкоду тільки рослинам, які поруч, забираючи вологу, світло та пригнічуючи рослину – «сусіда».

      У період цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка).

Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі піднімаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань і потрапивши в органи дихання людей,очі, ніс, бронхи, викликають слизотечу, погіршують зір. Підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих – приступи астми.

Зважаючи на велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

І якщо питання по заходах боротьби з карантинним бур’яном на землях сільгоспризначення вже відомі усім, проблеми зі знищенням амброзії полинолистої в межах населеного пункту виникають щороку.

Як боротися з амброзією? Оскільки в населених пунктах застосування гербіцидів заборонено, то фахівці радять використовувати наступні методи, що  значно знизять кількість бур’яну:

-виривання з корінням та подальше знищення;

-скошування (бажано в період бутонізації);

-створення штучних фітоценозів із багаторічних трав;

У населених пунктах для задерновування ґрунту у вогнищах амброзії полинолистої можна використовувати всі види газонних трав. Наприклад, на зрошуваних газонах можно висівати вологолюбні види – кострицю лучну, тонконіг болотний, грястицю збірну; в сухих місцях краще висівати стійки щодо посухи види: кострицю червону, кострицю овечу, тонконіг лучний, житняк, стоколос безостий; газони біля дитячих майданчиків, дитсадків, шкіл тощо краще засівати стійкими до витоптування видами – пажитницєю (пасовищний райграс) та тонконогом лучним. На дуже збіднених ґрунтах додавати конюшину повзучу.

      Згідно з вимогами Закону України «Про карантин рослин» боротьба з карантинними організмами не тільки право, але і обов’язок як юридичних так і фізичних осіб. А який метод застосувати – це вибір особистий. Як вже зазначалось – виривання з корінням це найефективніший і доступний захід боротьби. Але при цьому обов’язково слід захистити відкриті ділянки тіла, особливо руки.

      Вищезазначені заходи матимуть результат лише у разі їх систематичного виконання впродовж тривалого періоду.

 

Державний фітосанітарний інспектор - Редько П.С.

Фото без опису Фото без опису


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь