Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Красносільська сільська рада прийняла звернення до вищих посадових осіб держави

Дата: 02.02.2021 16:55
Кількість переглядів: 1432

      На позачерговій сесії Красносільської сільської ради, яка відбулася 1 лютого, за пропозицією сільського голови Архірій Марини Миколаївни   депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з клопотанням щодо недопущення підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній; природний газ та електроенергію, а також  скликання Антикризового енергетичного штабу, до участі в роботі якого обов’язково запросити (залучити) представників органів місцевого самоврядування та представників Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад.

 

Текст звернення наступний:

     «Красносільська сільська рада Одеського району Одеської області висловлює Вам свою повагу та звертається з проханням врахувати думку територіальних громад в напрямку енергетики та формування тарифної політики в Україні.

З 01 січня 2021 року для операторів розподільчих мереж (облгазів) міст (селищ, сіл) України підвищена плата за розподіл (доставку) природного газу, яка в подальшому відобразиться в платіжках населення. Тепер українці сплачують за паливо, як товар, та за витрати на його доставку і розподіл серед споживачів. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить від конкретного обсягу споживання та тарифу, який встановила НКРЕКП.

При прийнятті такого рішення (постанови) не було враховано той факт, що будівництво побутових газопроводів фінансувалось самими споживачами, при цьому оплачувались як газопроводи до осель, так і по вулицях, і навіть підвідні від газорозподільних мереж. А умовою введення їх в експлуатацію була вимога відповідних газопостачальних організацій передати мережу на їх баланс безкоштовно.

В Україні постійно зростають ціни на газ. Всі постачальники газу переглянули свої ціни, і в середньому зростання по ринку склало 25%. Різниця в ціні газу у різних постачальників досягає 35%. Це пов’язано з тим, що в Україні, згідно з методикою розрахунку ціни на газ, орієнтиром є паритет імпорту.

Оптова ціна газу всередині країни встановлюється, виходячи з ситуації та ринкової кон’юнктури, які на даний момент сформувалися в Європі. Подорожчання газу призведе до зростання платіжок за опалення, підвищення цін на товари та послуги, що в умовах сьогодення, коли держава продовжує складну боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19,  буде додатковим фінансовим тягарем для громадян.

Зростання вартості природного газу, а також зростання з 01.01.2021 року тарифів на послуги з розподілу природного газу, вартості електричної енергії вимагає перегляду тарифів на теплову енергію та комунальні послуги в бік суттєвого збільшення, адже за таких умов підприємства теплопостачання не зможуть існувати з діючими на сьогодні тарифами.

Недопустимим є встановлення єдиного фіксованого тарифу на електроенергію для всіх її споживачів, оскільки значна частина споживачів за публічними рекомендаціями посадових осіб Держави перейшла на електроопалення як   приватних будинків та квартир, так і офісних та виробничих приміщень, при цьому було витрачено власні кошти громадян. Одночасно власники будинків (квартир), в яких встановлені лише еклектроплити для приготування їжі, також повинні мати пільговий тариф на електроенергію, а пільговий тариф для споживачів, що споживають до 100 кВТ в місяць, конче необхідно повернути як соціальну пільгу для малозабезпечених громадян.

Одночасно необхідністю вбачається повернення «нічного тарифу» при сплаті за послуги енергопостачання органам місцевого самоврядування та підприємствам житлово-комунального господарства. За результатами відміни «нічного тарифу» підприємства житлово-комунального господарства та органи місцевого самоврядування, які активно використовували такі тарифи, змушені скоротити обсяги надання послуг та збільшити видатки з місцевих бюджетів на оплату електричної енергії. Перш за все скасування диференційованих тарифів стосується зовнішнього освітлення населених пунктів, централізованого водопостачання та водовідведення, а також забезпечення тепловою енергією закладів освіти та інших бюджетних установ.

Так, в окремих населених пунктах замість цілодобового централізованого постачання води введено погодинне (ранкове та вечірнє).

Ще одним наслідком може стати зупинка проектів зі збільшення кількості світлоточок зовнішнього освітлення у населених пунктах та виведення з експлуатації вже діючих, а це все ж таки безпека громадян у темну пору доби.

Набагато складніша ситуація складається із забезпеченням тепловою енергією бюджетних установ та закладів освіти, які здійснюють обігрів приміщень за рахунок електроенергії. Враховуючи специфіку їх діяльності, органи місцевого самоврядування вимушені збільшувати додаткове фінансування на закупівлю електроенергії, оскільки переведення цих закладів на скорочений графік роботи є неможливим.

 

В свою чергу, вважаємо незаконною вимогу деяких Обленерго по зобов’язанню органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств на встановлення за рахунок бюджету та комунальних підприємств лічильників із автоматизованою системою комерційного обліку електроенергії та сплати за встановлення світильників вуличного освітлення на електроопорах, які знаходяться на землях комунальної власності, при цьому Обленерго не сплачує за оренду таких земельних ділянок. З 1 січня 2021 року право на отримання універсальної послуги залишиться лише у побутових споживачів (населення), бюджетних установ та споживачів, які відповідають ознакам малого непобутового споживача, та мають договірну потужність до 50 кВт (включно). Споживачі, договірна потужність яких становить понад 50-150 кВт та які користуються на теперішній час універсальною послугою, опиняються перед вибором: як отримати невисокий і прозорий тариф за “вільними цінами”.

І ще однією з проблем є необхідність визначення (встановлення) прогнозних показників вартості електроенергії та газу для бюджетних установ. Ситуація з різким коливанням ціни на електроенергію та газ, як правило в сторону збільшення, створює проблеми з формуванням бюджетів органів місцевого самоврядування та здійснення закупівель згідно із Законом України «Про публічні закупівлі». У випадку непроведення закупівель згідно із законодавством України вартість що газу, що електроенергії у «постачальника останньої надії» у рази більша, ніж на ринку, що є недопустимим.

У період коронакризи влада має підтримати населення і бізнес та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для населення, теплокомуненерго і промисловості можна розглядати лише після виходу нашої держави з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян.

 

Враховуючи зазначене, вважаємо, що рішення НКРЕП має негативні соціальні наслідки і приводить до ще більшого зубожіння народу. Висловлюємо категоричний протест проти зростання у 2021 році ціни на природний газ, електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільчих компаній й вимагаємо від Кабінету Міністрів України та НКРЄКП:

- вжити відповідних заходів щодо недопущення підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній;

- вжити відповідних заходів щодо недопущення підвищення тарифів на природний газ та електроенергію.

- скликати Антикризовий енергетичний штаб, до участі в роботі якого обов’язково запросити (залучити) представників органів місцевого самоврядування та представників Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад.

 

Красносільський сільський голова                                        Марина АРХІРІЙ

 

Секретар Красносільської

сільської ради                                                                          Надія ГОРДУЗЕНКО

 

Депутати Красносільської сільської ради:

КОЖЕМЯКА Олена Вікторівна

ПОЛУКОШНА Олена Віталіївна

КИТАЙСЬКА Тетяна Сергіївна

БОРИНСЬКА Валентина Яківна

КЛЕЙМЬОНОВА Вікторія Володимирівна

ДОЙКОВ Вячеслав Миколайович

КІСОВА Людмила Олександрівна            

ЧУМАК Ольга Анатоліївна

СЄБОВА Марина Миколаївна           

ДАНЧУК Валентина Григорівна

ГЄЄР Наталія Павлівна           

ШВЕЦЬ Світлана Олександрівна

КОЧЕРЖИНСЬКА Олена Василівна 

БОЧКОВСЬКА Тетяна Анатоліївна

ЧЕРЕДНІЧЕНКО Яна Валеріївна

ТОМАШЕВСЬКИЙ Іван Анатолійович

БОГОРОШ Ірина Василівна

ТОРЧАНСЬКА Олена Віталіївна

МАНІК Євгенія Сергіївна     

ДМИТРІЄВ Олег Миколайович

КЛЕБАНСЬКИЙ Олександр Володимирович  

МУРЕНЕЦЬ Володимир Анатолійович

ЧЕРНЕНКО Юлія Миколаївна

ВРАДІЙ Анастасія Віталіївна»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь