A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

З 1 березня в Україні проводиться індексація пенсій

Дата: 26.03.2021 16:19
Кількість переглядів: 595

     За інформацією Пенсійного фонду України перерахунок пенсій проводиться автоматично й не потребує особистих звернень пенсіонерів. Виплату перерахованих пенсій забезпечено в березні 2021 року у визначену для кожного пенсіонера дату. Індексація здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році», яка передбачає проведення індексації пенсій з 1 березня.
     Пунктом 1 постанови № 127 «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» (далі — Постанова 127) встановлено, що цього року перерахунок пенсій згідно з Порядком 124 здійснюється із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески і яка враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11. Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії, зазначеного в цьому пункті, не досягає 100 грн, встановлюється доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.
     Перерахунку підлягають пенсії, обчислені:
• за ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
• відповідно до статей 54 і 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон 796) у розмірі відшкодування фактичних збитків;
• пенсії по інвалідності військовослужбовцям строкової служби та членам їхніх сімей у зв’язку з втратою годувальника, обчислені за ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон 2262).
     Водночас, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які одержують пенсію, призначену відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом першим ч. 1 ст. 28 зазначеного Закону (чоловіки — 35, жінки — 30 років), не досягає 2200 грн, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.
     Важливо! На коефіцієнт 1,11 збільшується показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески і який враховувався для обчислення пенсії на 1 жовтня 2017 року, збільшений із 1 березня 2019 року на 1,17 та з 1 травня 2020-го на 1,11.
Розмір пенсії по інвалідності військовослужбовцям строкової служби визначається у відсотках (40–100% залежно від групи і причини інвалідності) від середнього заробітку з урахуванням індивідуального коефіцієнта заробітку особи
     Що стосується спецпенсій, то їх перерахунок підпадає під Закон 1058. Якщо розмір пенсії буде більшим за розмір пенсії, обчислений відповідно до спецзаконів, здійснюється автоматичне, без звернення особи, переведення на пенсію за матеріалами пенсійних справ. Надалі такі особи в будь-який час можуть звернутися в органи Пенсійного фонду для переведення на пенсію/щомісячне довічне грошове утримання за нормами спецзаконів з установленням розміру пенсії/щомісячного довічного грошового утримання, одержуваного до автоматичного переведення. Переведення відбудеться з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому надійшла відповідна заява.
Варто нагадати, що в цілому після перерахунку розмір пенсії не може перевищувати десять прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, що на цей час становить 17 690 грн.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь