A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Національний мультипредметний тест (НМТ)

Дата: 11.04.2022 09:31
Кількість переглядів: 870

24 березня 2022 року відбулося засідання Верховної Ради України,               де було підтримано законопроєкт №7132, за яким здобувачі освіти,                              які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації (ДПА).

Однак цього року зовнішнє незалежне оцінювання, для осіб, які мають намір вступати до закладів вищої освіти, буде проведено у вигляді єдиного національного мультипредметного тесту (НМТ), який буде містити в собі декілька предметів.

Це випробування міститиме три блоки завдань з:

  • української мови,

  • математики,

  • історії України.

За виконання кожної складової тесту учасник після завершення тестування отримає окремий результат. Завдання НМТ відповідатимуть змісту програм ЗНО з навчальних предметів і будуть аналогічними                                                   до використовуваних у ЗНО.

Всі тестування відбуватимуться в комп’ютерному форматі, завдяки чому буде створено максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії.

 

 

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ

І КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

 

Якщо ви зареєструвалися для участі в ЗНО (заповнили реєстраційну картку, зібрали пакет реєстраційних документів і віддали його керівникові закладу освіти або самостійно надіслали до одного з регіональних центрів оцінювання якості освіти) ? ви є потенційним учасником вступних іспитувань до закладів вищої освіти.

Наймовірніше, ви вже маєте сертифікат учасника ЗНО, тож зможете заходити на свою  Інформаційну сторінку (логін і пароль для входу розміщено на сертифікаті), аби отримати всю актуальну інформацію щодо подальших дій, яка стосуватиметься саме вас. Коли потрібно буде зайти на Інформаційну сторінку, УЦОЯО повідомить на своєму сайті https://testportal.gov.ua/ .

 

У разі якщо ви не маєте сертифіката ? не хвилюйтеся: невдовзі УЦОЯО повідомить, як отримати логін і пароль для входу на свою Інформаційну сторінку.

 

 

Якщо ви цього року закінчуєте здобувати повну загальну середню освіту (учень/учениця ліцею, гімназії чи студент/студентка І?ІІ курсу коледжу) і ще не зареєструвалися для участі в ЗНО (навіть не створили реєстраційної картки) ? до 9 квітня, потрібно створити реєстраційну картку.

 

Увага! У реєстраційній картці будуть поля для вибору предметів ЗНО/ДПА. Поля потрібно обов’язково заповнити навіть попри скасування ДПА у формі ЗНО. Якщо є змога,  роздрукуйте свою реєстраційну картку, заповніть від руки заяву про участь у тестуваннях, додайте копію паспортного документа (за потреби додайте медичний витяг про потребу створення для вас спеціальних умов для проходження тестувань) і передайте керівникові закладу освіти, де ви навчаєтеся. Якщо такої можливості немає ? не хвилюйтеся: достатньо того, що ви сформували реєстраційну картку.

 

Найближчим часом УЦОЯО повідомить, як дізнатися логін і пароль для входу на вашу Інформаційну сторінку з актуальною інформацією. Потрібно стежити за оновленнями на сайті https://testportal.gov.ua/ ? і не пропустити важливі новини.

 

Якщо ви уже здобули повну загальну середню освіту (маєте свідоцтво про повну загальну середню освіту / атестат) і ще не зареєструвалися для участі в ЗНО (навіть не створили реєстраційної картки) ? потрібно                         до 9 квітня створіть реєстраційну картку.

Увага!  У реєстраційній картці будуть поля для вибору предметів ЗНО. Поля потрібно обов’язково заповнити, попри те, що вступ відбуватиметься за процедурою, відмінною від процедури проведення класичного ЗНО.                       Якщо маєте змогу,  роздрукуйте свою реєстраційну картку, заповніть від руки заяву про участь у тестуваннях, додайте копію паспортного документа                          (за потреби можете додати медичний витяг про потребу створення для вас спеціальних умов для проходження тестувань) і надішліть такий комплект документів до Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти (вул. Київська, 46, м. Вінниця, 21009). Якщо ви не можете скористатися засобами поштового зв’язку, надішліть документи на електронну адресу: vintest@vn.testportal.gov.ua. У темі листа потрібно зазначити своє прізвище,                  а також те, що це реєстраційні документи. Наприклад: Шевченко_реєстраційні документи. Просимо надсилати документи до Вінницького РЦОЯО                    лише  з метою оптимізації опрацювання документів, це не вплине на місце проходження вами тестувань, ті регіональні центри, які знаходяться                        у порівняно “спокійних” регіонах, продовжують вас консультувати                          і допомагати вам на локальному рівні.

 

 

Наразі Порядок вступної кампанії ще не оприлюднено, тому                               не можемо бути впевненими, що для вступу будуть використовуватися результати ЗНО минулих років.

 

Якщо ви маєте результати ЗНО 2019-2021 років і плануєте вступати до закладів освіти цього року, вам краще сформувати реєстраційну картку і до 9 квітня надіслати комплект документів до Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти (див. вище). У травні у вас буде можливість відмовитися від проходження тестування на своїй Інформаційній сторінці.

 

Шановні вступники, які наразі перебувають на окупованих територіях або на територіях, де тривають активні бойові дії!                              Будь ласка, тримайтеся, бережіть себе! Ми розуміємо, що у вас є труднощі                      з доступом до Інтернету, однак, якщо маєте змогу, будь ласка, створіть реєстраційну картку. Необов’язково, щоб її заповнювали особисто ви.                        Це може зробити хтось із ваших друзів чи знайомих. Попросіть унести ваші дані до реєстраційної форми (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження й номер паспортного документа). Цього наразі буде достатньо.     Ми знаємо, що вам зараз дуже важко, однак переконані, що ситуація найближчим часом зміниться на краще і ви зможете планувати своє майбутнє і втілювати свої мрії в життя. Безперечно, Ви зможете вступити до українських закладів вищої освіти, а ми повідомлятимемо вам актуальну інформацію щодо цього.

 

ЧИ ПОТРІБНИЙ ВСТУПНИКОВІ СЕРТИФІКАТ УЧАСНИКА ЗНО?

 

Найважливіший документ учасника/учасниці традиційного ЗНО ? Сертифікат учасника ЗНО (документ із його/її фотокарткою і переліком предметів, вибраних для складання). Для участі в НМТ цей документ                           не потрібен, однак для комунікації з учасниками (підтвердження бажання взяти участь у тестуванні, вибір очікуваного міста перебування на час тестування тощо) буде використано Інформаційну сторінку учасника ЗНО. Доступ до неї здійснюється за номером та PIN-кодом, зазначеними в сертифікаті.

Тим, хто вже має сертифікат, потрібно обов’язково занотувати його номер і PIN-код, аби надалі використовувати їх для входу на свою Інформаційну сторінку.

 

Якщо ж ви зареєструвалися для проходження тестування, однак не маєте ані сертифіката, ані інформації щодо його номера і PIN-коду,  не хвилюйтеся: невдовзі УЦОЯР повідомить вам, як дізнатися дані для входу на свою Інформаційну сторінку.

СКЛАДНИКИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЛЬТИПРЕДМЕТНОГО ТЕСТУ: УКРАЇНСЬКА МОВА

 

Яким буде зміст завдань блоку НМТ з української мови?

Зміст завдань блоку НМТ з української мови буде відповідати  чинній програмі ЗНО з української мовиЗверніть увагущо у відповідній програмі вас має цікавити лише та частина, що стосується української мови. Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено в шкільному курсі української мови, а саме теми: 

  • «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;

  • «Лексикологія. Фразеологія»;

  • «Будова слова. Словотвір»;

  • «Морфологія»;

  • «Синтаксис»;

  • «Стилістика»;

  • «Розвиток мовлення».

Питома вага до того чи того розділу мовознавства в змісті блоку НМТ з української мови загалом відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО з української мови. Щоправда, розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей.

Яка структура блоку НМТ з української мови?

Усього в блоці НМТ з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких

  • 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів;

  • 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити                               по 4 «логічні пари»). 

Зверніть увагу, що в блоці НМТ з української мови не буде завдань,                   які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, як не буде й завдань з української літератури

Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з української мови?

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від  0 до 35 балів.

 

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ.

Пізніше результат кожного блоку буде також переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з української мови

Передусім, безперечно, варто продовжувати ретельно працювати                      над шкільною програмою з української мови, відвідуючи онлайн або офлайн уроки, які проводять ваші вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн.                А для самостійного тренування доречно використовувати

  • тести минулих років, розміщені в розділі «Підготовка. Тести минулих років», де обирайте закладки «Українська мова і література» та «Українська мова»;

  • відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих роківПробне ЗНО-2020; Пробне ЗНО-2021(відео №2відео №3); Підготовка до ЗНО-2021;

  • короткі тематичні тести в  онлайн-тестувальнику з української мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;

  • інші ресурси, які допоможуть повторити мовні теми, а також призвичаїтися до роботи в середовищі онлайн-тестувальників.

Упродовж наступних двох тижнів  Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) підготує такі ж матеріали про блоки з математики та історії України, а вже наприкінці квітня можна буде ознайомитися                               з демонстраційним варіантом НМТ, щоб учасники змогли ознайомитися                                з форматом тестування заздалегідь.

 Наразі зазначаємо, що завдань з відкритою формою відповіді, наприклад написання власного висловлення, в НМТ не передбачено.

Одним із критеріїв вступу буде також мотиваційний лист, запроваджений ще у 2020 році. Він матиме різну вагу для вступників                              на бюджет і контракт. Так, для вступу на бюджет його буде застосовано                     лише для рейтингування вступників з однаковим конкурсним балом,                                   а для вступу на контракт він може бути основою для рейтингування вступників.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь