A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) тяжко хворих дітей

Дата: 05.06.2022 14:37
Кількість переглядів: 268

 Законом України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства” внесено зміни, зокрема, до статті 115 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

Право на дострокове призначення пенсії за віком надано одному з батьків дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку.

?Дострокові пенсії призначаються матерям тяжко хворих дітей після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

?Дострокова пенсія за віком батькові, який виховував тяжко хвору дитину до шестирічного віку, може бути призначена за вибором матері або в разі її відсутності після досягнення батьком віку 55 років та за наявності у нього страхового стажу не менше ніж 20 років.

Визначення терміну “тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність” дано у статті 1 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Згідно  даної статті “тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність”, - дитина, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність.

?До заяви про призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) тяжко хворих дітей необхідно надати, зокрема, документ про народження дитини та довідку медичного закладу про захворювання дитини, що мало місце до шестирічного віку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь