A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Обережно- Амброзія!

Дата: 04.07.2022 09:07
Кількість переглядів: 307

      Амброзія полинолиста (Ambrosia)  – це однорічний карантинний бур’ян заввишки 20- 250 см, що належить до родини Айстрових. За зовнішнім виглядом амброзія схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва “полинолиста”). Міцною кореневою системою проникає в грунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води.

      Батьківщиною Амброзіїї вважається Північна Америка, де сьогодні існує понад 30 видів цього бур’яну. На територію Європи  вона була завезена разом з насінням конюшини та жита. Перші поодинокі дикорослі популяції невідомої рослини з’явилися ще в 1914 – 1918 роках, і лише в 1925 році у визначниках України з’явився один із видів цієї рослини  амброзія полинолиста. Нині вона поширена в більшості областей України. Масові сходи амброзії з’являються наприкінці квітня - на початку травня. Амброзія полинолиста в вегетуючому стані – досить гарна рослина. Крім того, за амброзію часто приймають Поли?н звича?йний (чорнобиль) особливо восени, коли його листя світлішає й за відтінком близьке до амброзії, Чорнощир звичайний і навіть Лободу смердючу. 

      Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини. Алергенні здібності у амброзії є тільки під час цвітіння. До початку цвітіння вона наносить шкоду тільки рослинам, які поруч, забираючи вологу, світло та пригнічуючи рослину – «сусіда».

      У період цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка).

Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі піднімаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань і потрапивши в органи дихання людей,очі, ніс, бронхи, викликають слизотечу, погіршують зір. Підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих – приступи астми.

Зважаючи на велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

І якщо питання по заходах боротьби з карантинним бур’яном на землях сільгоспризначення вже відомі усім, проблеми зі знищенням амброзії полинолистої в межах населеного пункту виникають щороку.

Як боротися з амброзією? Оскільки в населених пунктах застосування гербіцидів заборонено, то фахівці радять використовувати наступні методи, що  значно знизять кількість бур’яну:

-виривання з корінням та подальше знищення;

-скошування (бажано в період бутонізації);

-створення штучних фітоценозів із багаторічних трав;

У населених пунктах для задерновування ґрунту у вогнищах амброзії полинолистої можна використовувати всі види газонних трав. Наприклад, на зрошуваних газонах можно висівати вологолюбні види – кострицю лучну, тонконіг болотний, грястицю збірну; в сухих місцях краще висівати стійки щодо посухи види: кострицю червону, кострицю овечу, тонконіг лучний, житняк, стоколос безостий; газони біля дитячих майданчиків, дитсадків, шкіл тощо краще засівати стійкими до витоптування видами – пажитницєю (пасовищний райграс) та тонконогом лучним. На дуже збіднених ґрунтах додавати конюшину повзучу.

      Згідно з вимогами Закону України «Про карантин рослин» боротьба з карантинними організмами не тільки право, але і обов’язок як юридичних так і фізичних осіб. А який метод застосувати – це вибір особистий. Як вже зазначалось – виривання з корінням це найефективніший і доступний захід боротьби. Але при цьому обов’язково слід захистити відкриті ділянки тіла, особливо руки.

      Вищезазначені заходи матимуть результат лише у разі їх систематичного виконання впродовж тривалого періоду.

 

Державний фітосанітарний інспектор - Редько П.С.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь