ПАМ’ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
Розпочався осінній грибний сезон в районі. Зараз з'явилася величезна
кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом
харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння
організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які
містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на
основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
* вживання отруйних грибів;
* неправильне приготування умовно їстівних грибів;
* вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
* вживання грибів, що мають двійників або змінилися
внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають
своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила,
які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
* Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони
їстівні.
* Не збирайте гриби:
* якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не
здавалися;
* поблизу транспортних магістралей, на промислових
пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-
небезпечних зонах;
* невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є
потовщення "бульба", оточене оболонкою;
* з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або
ослизлих;
* ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби
маскуються під них.
* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в
різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
* Не куштуйте сирі гриби на смак.
* Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
Усі сумнівні -викидайте.
* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в
них утворюється трупна отрута.
* При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого
відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та
вагітних жінок.
* Значна кількість грибів, які досі вважатись їстівними, містять
мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів
підряд - також може статись отруєння.
* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.
Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть
викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які
довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
* Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі,
пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів,
в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я
потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки
нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а
смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Забороняється:
* Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої,
молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів
у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами
самолікування.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Настійно радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні
грибів!