A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Відділ соціального захисту населення Красносільської сільської  ради інформує.

Дата: 21.11.2023 18:50
Кількість переглядів: 113

Усі говорять про те, що для України важливо досягти гендерної рівності. Що це таке?

Гендерна рівність— це підхід, у основі якого рівні права для представників різних статей, тобто, для чоловіків та жінок.

  1. Про які саме права йдеться?

Йдеться про різні сфери життя: сімейні, трудові, правові відносини, міжособистісні стосунки між людьми.

  1. А що заважає жінкам і чоловікам у рівнозначній реалізації цих прав?

Часто на заваді цьому стають так звані соціальні бар’єри: усталені уявлення про соціальні ролі чоловіка та жінки у суспільстві, страх осуду, гендерні стереотипи тощо.

4. І в чому проявляється гендерна нерівність? 

         Нерівний підхід до чоловіків та жінок, які від початку знаходяться у однакових умовах, називають гендерною дискримінацією. Так, наприклад, одна з найбільш розповсюджених проблем у робочій сфері — нерівна оплата праці. Часто чоловікам платять більше, ніж жінкам на аналогічних посадах із аналогічним досвідом на навичками. На керівні посади також нерідко обирають саме чоловіків. Фактично, жінку обмежують у можливостях кар’єрного розвитку тільки тому, що вона — жінка, не зважаючи на її професійні досягнення, уміння та здобутки. Для такого явища навіть існує спеціальний термін — скляна стеля.

У сфері сімейних стосунків гендерна нерівність зазвичай проявляється у нерівному розподілі обов’язків між чоловіком та дружиною. Йдеться про популярний стереотип, нібито вся хатня робота — прибирання, готування їжі, прання — це виключно жіноча робота. Чоловік, у свою чергу, за цією концепцією, має забезпечувати родину фінансово та бути “головним у сім’ї”.

5. Що вже зробили для того, аби змінити ситуацію?

        У січні 2019 року набув чинності Закон України «Про протидію домашньому насильству». Це важливий аспект у боротьбі з гендерною нерівністю, адже, за даними ООН, 90% постраждалих від домашнього насильства — це жінки. Саме тому для позначення цієї проблеми також використовують термін гендерно зумовлене насильство.

        Варто розуміти, що насильство — це не лише побиття або згвалтування. Це також фінансовий контроль, тобто, контроль витрат та прибутків, також — психологічний тиск, словесні приниження.

6.  Що ще треба зробити, аби подолати гендерну нерівність в Україні?  

       Один із популярних стереотипів щодо декретної відпустки по догляду за дитиною обов’язково має іти жінка, адже, якщо керуватися суспільними стереотипами, виховання дітей — справа суто жіноча. Чоловіки часто гребують такими обов’язками — через суспільні упередження. Аби побороти ці стереотипи, наразі прийнятий законопроект, який надає рівні права для чоловіків та жінок у отриманні декретної відпустки по догляду за дитиною.

        Ще один важливий крок — це ратифікація Стамбульської конвенції, що, зокрема, розширить можливості протидії гендерно зумовленому насильству. Україна підписала цей документ ще у 2011 році, проте досі не ратифікувала.

        Суспільні стереотипи нерідко виникають через брак інформації, тому важливо змінювати це через впровадження медійних кампаній, інформаційно-просвітницької діяльності тощо, аби змінити загальні уявлення про гендерні ролі та розподіл обов’язків між чоловіками та жінками в Україні.

 

Якими законодавчими актами забезпечується ґендерна рівність

громадян в Україні?

  • Конституція України;
  • Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»;
  • Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні»;
  •  «Про запобігання та протидію домашньому насильству»;
  •  «Про протидію торгівлі людьми».

Шановні громадяни Красносільської сільської територіальної громади

Одеського району Одеської області!

        У разі виникнення випадків гендерної дискримінації, для отримання всебічної допомоги, ви можете звертатись:

До Відділу соціального захисту населення Красносільської сільської ради: с. Красносілка, вул.Набережна 87а, каб.5, тел. (048) 7530775 ( понеділок-п'ятниця  з 8.00 до 17.00);

До Служби у справах дітей Красносільської сільської ради: с. Красносілка, вул.Набережна 87а, каб.4, тел.  (048)7530781 (понеділок-п'ятниця  з 8.00  до 17.00)

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь