Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Податкова звертає увагу!

Дата: 29.01.2024 13:53
Кількість переглядів: 80

Податковий контроль щодо діяльності платників податків у сфері роздрібної лікарськими засобами

Головне управління ДПС в Одеській області на постійній основі здійснює контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери роздрібної торгівлі лікарськими засобами. 

На сьогодні, всі суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, зобов’язані використовувати РРО/ПРРО при продажу таких товарів та видавати фіскальні чеки покупцям. Водночас, деякі платники податків ігнорують виконання вимог законодавства. 

Так, за результатами розгляду звернення громадянина, фахівцями відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області перевірено аптеку, де здійснювався продаж лікарських засобів без застосування РРО/ПРРО, в тому числі й через мережу Інтернет.

Викладені у зверненні факти, щодо не видачі чеків покупцям, знайшли своє підтвердження. За результатами фактичної перевірки до порушника порядку проведення розрахунків будуть застосовані штрафні (фінансові) санкції у розмірі 64,5 тис гривень. 

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу громадян на те, що отриманий від продавця в аптеці фіскальний чек є належним розрахунковим документом, що підтверджує факт продажу, зокрема, товарів (ліків). 

Разом з цим, акцентуємо увагу, що виконання вимог законодавства податкової сфери є обов’язком кожного громадянина нашої держави, тому сподіваємося на правову свідомість суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання ними обов’язків платника податків. 

Щодо щорічної індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік

 

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (пункт 289.2 статті 289 Податкового кодексу України).

Так, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051, який необхідно застосовувати для обчислення плати за землю та єдиного податку четвертої групи під час складання податкової звітності на 2024 рік.

Звертаємо увагу, що на відміну від звітних податкових періодів за 2022 та 2023 роки у 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до всіх категорій земель.

Понад 1 млн гривень задекларували доходи 664 громадянина Одещини у 2023 році

 

«За підсумками деклараційної кампанії 2023 доходи у сумі понад 1 млн грн задекларували 664 особи Одеського регіону. Порівняно з минулим роком їх кількість зросла на 11,4 відс», - повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС в Одеській області Руслан Хван.

Загалом мільйонерами задекларовано дохід у сумі 5,3 млрд грн, та визначено до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 172,9 млн грн, військового збору – 17,7 млн гривень.

Протягом 2023 року доходи, отримані у 2022 року, задекларували понад 16,5 тис громадян. Сума задекларованих доходів склала 7,9 млрд грн.

За результатами 2023 року громадянами Одещини визначено податкові зобов’язання до сплати в бюджет у розмірі 221,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 31,2 млн грн – військового збору.

Не зважаючи на минулорічну складну ситуацію, до бюджетів платниками податків сплачено 210,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 21,6 млн грн військового збору, за результатами деклараційної кампанії 2023, що майже на рівні 2022 року.

Податківці Одещини нагадують, що цьогорічне декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2023 року, вже розпочалось і триватиме до 01 травня 2024 року.

Детальніше - за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/743411.html

Закон України № 3173-ІХ: новації для платників акцизного податку

 

Головне управління ДПС в Одеській області, у зв’язку з набуттям чинності окремих норм Закону України від 29 червня 2023 року № 3173-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – Закон № 3173-ІХ) інформує, що відповідно до положень Закону № 3173-ІХ статтю 225 розділу VI Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено пунктами 225.51 та 225.10.

Пунктом 225.51 статті 225 розділу VI ПКУ передбачено, що при ввезенні на митну територію України виробником алкогольних напоїв в ємностях, які не є споживчою тарою, для їх розливу у споживчу тару такий виробник до ввезення подає контролюючому органу за своїм місцезнаходженням оформлений податковий вексель у трьох примірниках, який є забезпеченням виконання його зобов’язання у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Сума податку, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично ввезеної кількості алкогольних напоїв (згідно з митною декларацією) та ставок податку на готову продукцію, зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості алкогольних напоїв при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва (розливу) готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку.

Порядок відпуску, обігу та погашення податкових векселів встановлюється Кабінетом Міністрів України. 

Згідно з пунктом 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3173-IX норми абзаців четвертого - тринадцятого пункту 13 розділу І даного закону, якими ст. 225 розділу VI ПКУ доповнено пунктами 225.51 та 225.10, набирають чинності та вводяться в дію через 180 календарних днів з дня опублікування Закону № 3173-ІХ.

Оскільки Закон № 3173-ІХ опубліковано 26.07.2023 року (Голос України №18), а тому положення пунктів 225.51 та 225.10 статті 225 ПКУ набирають чинності та вводяться в дію з 22.01.2024 року.

Нагадуємо, що відповідно до пункту 49.21 статті 49 ПКУ платники, визначені підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 ПКУ, а також платники, які мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Форма декларації з акцизного податку і Порядок заповнення та подання декларації з акцизного податку, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 «Про затвердження форми декларації з акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550 (далі - Декларація).

З метою забезпечення повноти декларування податкових зобов’язань з акцизного податку та врахування у податковій звітності з акцизного податку положень ПКУ, які набирають чинності 22.01.2024 року, до внесення відповідних змін до Декларації починаючи із звітності за січень 2024 року відповідний розділ Декларації та додатки до Декларації заповнюються з урахуванням наступних особливостей.

Відповідно до пункту 3 розділу III Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку платники акцизного податку заповнюють лише відповідний розділ і додатки до Декларації з акцизного податку, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції).

Податкові зобов’язання з акцизного податку за операціями з реалізації алкогольних напоїв розлитих у споживчу тару з ввезених на митну територію України алкогольних напоїв в ємностях, які не є споживчою тарою пропонується відображати у розділі А Декларації та додатку 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (стаття 225 розділу VI ПКУ)».

За вищезазначеними операціями податкові зобов’язання з акцизного податку рекомендується відображати у додатку 3 до Декларації, за показниками, що відповідають порядку заповнення граф 1-16 додатку 3 до Декларації. Такі операції відображаються окремим рядком у Додатку 3 - у випадку одночасного декларування податкових зобов’язань з алкогольних напоїв, які вироблені із використанням отриманого спирту етилового відповідно до статті 225 ПКУ.

Разом з цим у графі 10 додатку 3 зазначається сума податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого у п 225.51 ст. 225 розділу VI ПКУ, а саме термін оплати яких настав у звітному періоді (або фактично погашених у звітному місяці) скоригована з урахуванням фактично ввезеної кількості алкогольних напоїв (згідно з митною декларацією).

Одночасно зазначаємо, що згідно з п. 46.4 ст. 46 ПКУ платник акцизного податку може подати, у разі необхідності, у Додатку 10 доповнення до Декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації.

Звертаємо увагу, що згідно з п. 120.1 ст. 120 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірах, передбачених цією статтею, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь