A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Увага! Мишоподібні гризуни - загроза посівам озимих культур

Дата: 29.01.2024 14:09
Кількість переглядів: 45

В останні роки внаслідок застосування поверхневого обробітку ґрунту або використання технологій No-till, нехтування зяблевою оранкою або глибокорозпушувачами та втрат врожаю при збиранні врожаю спостерігається масове розмноження гризунів. Оскільки мишоподібні гризуни облаштовують свої гнізда на глибині 15-35 см, для боротьби з ними бажано проводити оранку на глибину 25–30 см. Оранка на таку глибину сприяє руйнуванню гнізд і кормових камер полівок, і при цьому гине близько 70–75% гризунів. Для боротьби з шкідниками застосовують біологічні та хімічні принади.


 На сьогодні основне завдання сільгоспвиробників – це зберегти посіви від мишоподібних гризунів.
Зважаючи на те, що господарствами громад проводяться обмеження шкодочинності мишоподібних гризунів та фіксуються випадки механізованого внесення отруєних принад (хімічними препаратами на основі бродіфакуму, бромадіалону та флокумарину) наголошую на суровому дотриманні правил з техніки безпеки, технології та регламентів застосування пестицидів, інструкції з техніки безпеки, а також п.6.6 виготовлення та застосування отруєних принад (Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»ДСанПіН 8.8.1.2.001-98). Пестициди для боротьби з гризунами є високоотруйними для тварин, птахів і потребують суворого дотримання заходів безпеки і норм витрати препарату (використовуються дозуючі мірки, в 1 нору вноситься 2-3 мірні ложки отруєної приманки і обов’язково закривається землею).
Доводжу до вашого відома, що наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 05.12.2013 року скасовано державну реєстрацію пестицидів на основі фосфіду цинку та виключено їх з Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання на території України від мишоподібних гризунів.

З метою зведення до мінімуму негативної дії пестицидів на навколишнє середовище, диких тварин, птахів при внесенні отруйних принад при проведенні заходів боротьби з мишоподібними хімічним методом розкладання принад проводиться вручну з обов’язковим прикриттям нірок землею. Механізований спосіб дозволяється при застосуванні біологічного методу боротьби з гризунами, препаратами, які містять в своєму складі бактерії мишачого тифу. Вони безпечні для інших живих організмів, адже на відміну від хімічних препаратів, впливають лише на мишей, і не чинять шкідливої дії на тварин та птахів.
До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли спеціальну підготовку з питань безпечного поводження з пестицидами та мають відповідні посвідчення про право роботи з пестицидами, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 09 травня 2023 року №458 «Про порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами».
    Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особам, які не мають посвідчення, ЗАБОРОНЕНО !!!
      Керівники сільськогосподарських підприємств та голови фермерських господарств зобов’язані забезпечити працівників, що працюють з пестицидами, засобами індивідуального захисту та провести інструктаж з охорони праці.
  
 Державний фітосанітарний інспектор Микола ЖУКОВФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь