A A A K K K
для людей із порушенням зору
Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Краса, яка шкодить довкіллю.

Дата: 14.02.2024 11:26
Кількість переглядів: 36

Шановні мешканці нашої громади, доводимо до Вашого відома, що затоплений кар’єр в с.Іванове має бути засипаний та рекультивований в цьому році.

Здавалося б, як кар'єр, який приваблює чистою водою та неймовірними краєвидами навколо, може завдавати шкоди навколишньому природному середовищу?!  Але може… Видобуток корисних копалин це - порушення земель відкритими гірничими роботами, тобто втручання в природній ландшафт, рослинний, тваринний світ та екосистему в цілому.

Процес рекультивації передбачає повернення видобутої області до природного, початкового стану. Особлива увага має приділятися тому, щоб зменшити вплив виробництва на екологію. Тому рекультивація є важливим і невід’ємним етапом процесу видобування корисних копалин.

На превеликий жаль, всі ми можемо спостерігати стрімке пересихання водойм, річок та лиманів в нашому регіоні. До пересихаючого Куяльницького лиману додались Великий Аджаликський (Дофинівський лимн) та навіть Хаджибейський лиман (повністю пересохлий в районі с.Єгорівка, в районі с.Хоминки, де вода відійшла від берега на відстань до 500м, майже повністю пересохле русло річки Свонної яка живить лиман).

Вода яка знаходиться у відпрацьованому кар’єрі – це результат виходу ґрунтових вод на поверхню, у наслідок добувних робіт. Ґрунтові води відіграють важливу роль  для довкілля, рослин, тварин, поповнюючи озера та річки, особливо у місяці з відсутністю опадів.

Затримуючи ґрунтові води в кар’єрі, ми просто випаровуємо цю воду в атмосферу, і якась із водойм чи лиманів недоотримує життєво важливий для неї обсяг води.

 

 

Після проведення рекультивації кар’єра, буде ліквідоване дзеркало випаровування води, а ґрунтові води в повному обсязі підуть за природнім напрямком своєї течії. Освоєним землям буде повернений екологічно прийнятний ландшафт.

Затоплення кар’єрів – неприйнятний підхід для раціонального використання природних ресурсів, тому усі площі після відпрацювання мають бути рекультивовані.

Рекультивація – це важливо, рекультивація – це про баланс.

Вимоги для рекультивації закріплені законодавством (Земельний Кодекс України, ЗУ «Про надра», ЗУ «Про охорону земель», ЗУ «Про охорону навкооишнього середовища» та ін.) і зазначені у спеціальному дозволі на користування надрами.

Сподіваємось на Вашу екологічну відповідальність та бережне ставлення до довкілля рідного краю.

Про більш точні терміни виконання робіт з рекультивації, буде повідомлено додатково.

А поки ще є час, можна скористатися можливістю провести час у мальовничому місці, замовити фотосесію чи поглянути на це дивовижне явище, трохи з «іншого боку».Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь