Красносільська територіальна громада
Одеський район, Одеська область

Про створення  комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), затвердження її складу та Положення про порядок складання та видачі Акта про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)

Дата: 01.07.2024 16:49
Кількість переглядів: 76

КРАСНОСІЛЬСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ОДЕСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                                             

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

01 липня 2024 року                          Красносілка                        № 78/2024 - АР

 

Про створення  комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), затвердження її складу та Положення про порядок складання та видачі Акта про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)

 

Відповідно до пункту 61 Порядку проведення  призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560, керуючись статтями 40, 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

 

  1. Створити комісію із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду).
  2. Затвердити склад комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), згідно з Додатком 1.
  3. Затвердити Положення про порядок складання та видачі Акта про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), згідно з Додатком 2.
  4. Контроль  за виконанням даного розпорядження покласти на Першого заступника Красносільського сільського голови.

 

Красносільський сільський голова                                                Марина АРХІРІЙ

 

 

Додаток 1

до розпорядження

Красносільського сільського голови

від 01.07.2024 р. № 78/2024-АР

 

 

СКЛАД

комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)

 

Голова комісії:

Перший заступник Красносільського сільського голови;

 

Заступник голови комісії:

Спеціаліст І категорії Відділу соціального захисту населення (///)

 

Секретар комісії:

Спеціаліст І категорії Відділу соціального захисту населення (///).

 

Члени комісії:

Головний спеціаліст юридичного відділу (///);

Головний спеціаліст загального відділу (///);

Інспектор з обліку та бронювання військовозобов’язаних (///);

Інспектор з обліку та бронювання військовозобов’язаних (///);

Староста відповідного старостинського округу.

 

 

 

Секретар Красносільської сільської ради                               Надія ГОРДУЗЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до розпорядження

Красносільського сільського голови

від 01.07.2024 р. № 78/2024-АР

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок складання та видачі Акта про встановлення факту
здійснення особою догляду (постійного догляду)

 


1. Це Положення визначає порядок складання та видачі Акта про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) на території Красносільської сільської ради (надалі – Положення, Акт), передбаченого пунктом 61 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 (надалі – Порядок № 560).


2. Акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (надалі – РТЦК та СП) або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.


3. Право на отримання Акта мають військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, та здійснюють догляд за адресою свого місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання на території Красносільської територіальної громади, зокрема:


3.1. Зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.


3.2. Які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.


3.3. Члени сім’ї другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки) особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього підпункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення (дядько, тітка, племінник) особи з інвалідністю I або II групи.


4. Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) та отримання Акта військовозобов’язаний, зазначений у пункті 3 цього Положення, який здійснює догляд (постійний догляд), подає заяву на ім’я голови Красносільської сільської ради (надалі – Заява, Додаток 1 до цього Положення)  за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання на території Красносільської сільської ради.


4.1. У випадку, якщо особа зазначена у пункті 3 цього Порядку, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, заява про здійснення догляду подається на ім’я голови Красносільської сільської ради за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи.
 

4.2. Інформація про задеклароване/зареєстроване місце проживання військовозобов’язаного підтверджується витягом з Реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання особи, який формується адміністратором Центру надання адміністративних послуг Красносільської сільської ради або отримується самостійно через застосунок Дія та додається до поданої військовозабов’язаним  заяви.


5. Заяву військовозобов’язаний подає особисто або засобами поштового зв’язку.

 

6. До Заяви додаються засвідчені заявником копії:


6.1. Документів, що посвідчують особу заявника та особу, за якою здійснюється догляд (паспорта громадянина України/паспорта з безконтактним електронним носієм (ID карта)).


6.2. Довідки/електронної довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи – заявника, яка містить інформацію про місце проживання на території Красносільської сільської ради – у випадку звернення внутрішньо переміщеної особи.

 

6.3. Витягу з Реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання особи.


6.4. Документів, що підтверджують родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, за якою він здійснює догляд (постійний догляд).


6.5. Документів, що підтверджують інвалідність особи, яка потребує догляду (постійного догляду) (за наявності інвалідності).


6.6. Документів, що підтверджують потребу особи в догляді (постійному догляді) – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ та/або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (за необхідності).


6.7. Документів щодо інших членів сім’ї особи, яка потребує догляду (постійного догляду), які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати, чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд, в тому числі першого ступеня споріднення (за наявності таких осіб) та/або другого ступеня споріднення (у разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення - членів сім’ї третього ступеня споріднення), та документів, які підтверджують неможливість здійснення ними догляду (постійного догляду).
 

6.8. Інші документи, які не передбачені цим пунктом, але відповідно до цього Положення необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби).

6.9. Інформації про звернення до органів соціального захисту з питання призначення військовозобов’язаному компенсації (допомоги, надбавки) за здійснення догляду (постійного догляду)/інформація про отримання військовозобов’язаним (призначення військовозобов’язаному) компенсації (допомоги, надбавки) за здійснення догляду (постійного догляду) (подається у заяві). Зазначена інформація перевіряється комісією в процесі роботи шляхом взаємодії виконавчих органів Красносільської сільської ради.

6.10. Інформації про звернення військовозобов’язаного до РТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку із заявою, передбаченою абзацом першим пункту 61 Порядку № 560 (зазначається військовозабов’язаним у заяві). 


7. Військовозобов’язаний несе відповідальність за достовірність даних, поданих для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) та отримання Акта.


8. Розгляд Заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), утворена розпорядженням голови Красносільської сільської ради.

 

8.1. Склад комісії та зміни до нього затверджуються розпорядженням Красносільського сільського голови.

 

8.2. Комісія утворюється у складі голови комісії, заступника голови комісії, секретаря комісії та інших членів комісії загальною чисельністю не менше пʼяти осіб.

 

8.3. Секретар комісії здійснює організаційне забезпечення роботи комісії, а саме: завчасно повідомляє членам комісії про місце, день і час засідання, готує документи до її засідань, веде протоколи засідань комісії, оформлює акт, письмово повідомляє заявників про прийняті комісією рішення

 

8.4. Основною організаційною формою роботи комісії є засідання, які проводяться  по мірі надходження заяв та документів щодо встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду).

 

8.5. Засідання комісії веде голова комісії, а за його відсутності - заступник

 

8.6. У разі відсутності секретаря комісії допускається його заміна, з правом голосу,  на іншу особу,  з числа членів Комісії, що зазначається у протоколі засідання.

 

8.7. Засідання комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менше половини її затвердженого складу.

 

8.8. Рішення комісії приймається колегіально більшістю голосів членів, присутніх на засіданні. У випадку, коли при вирішенні питання голоси членів комісії розділилися порівну, голос головуючого на засіданні є вирішальним.

 

8.9. Рішення комісії оформляється протоколом, який підписується головуючим на засіданні комісії та секретарем комісії.

 

8.10. Акт підписують члени комісії, які присутні на засіданні.


9. Заява розглядається Комісією відповідно до Закону України «Про звернення громадян» у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити питання неможливо, встановлюється необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється  заявнику. При цьому загальний термін не може перевищувати сорока п'яти днів.


10. Завданням Комісії є підтвердження/непідтвердження факту здійснення військовозобов’язаним догляду (постійного догляду) за особами, зазначеними у пунктах 91314 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.


11. Комісія попередньо перевіряє Заяву та додані до неї документи.

 

12. Для розгляду Заяви Комісією шляхом взаємодії виконавчих органів Красносілсьької сільської ради перевіряється :


12.1. Інформація про звернення військовозобов’язаного до Відділу соціального захисту та отримання/не отримання ним компенсації (допомоги, надбавки) за здійснення догляду (постійного догляду)


12.2. Інформація про особу, за якою здійснюється догляд (постійний догляд), зокрема, надання цій особі соціальних послуг з догляду вдома, паліативного, стаціонарного догляду; догляд за цією особою іншими особами, крім заявника, тощо.

 

13. Випадки залишення заяви без руху:

 

13.1. Заяву подано з порушенням вимог, встановлених цим Положенням (до Заяви не додані документи, подання яких згідно з вимогами цього Положення є обов’язковим),  про що Заявник повідомляється  протягом трьох робочих днів, з дня отримання Заяви, засобами телефонного зв’язку. Одночасно встановлюється строк, достатній для усунення заявником виявлених недоліків, який не може перевищувати 5 днів з моменту отримання заявником повідомлення/рішення про залишення Заяви без руху.

 

13.1.1. У разі усунення виявлених недоліків у встановлений строк, Заява вважається поданою в день її первинного подання. При цьому строк розгляду Заяви продовжується на строк залишення заяви без руху.

13.1.2. Якщо заявником у встановлений строк не усунуто виявлених недоліків, Заява розглядається за наявними документами.

13.2.  У випадку неотримання від РТЦК та СП або його відділу відповідно до пункту 61 Порядку № 560 матеріалів за результатами перевірки військовозобов’язаного, який здійснює догляд. У такому випадку розгляд заяви поновлюється з моменту отримання таких матеріалів.

 

13.2.1. Після отримання від РТЦК та СП або його відділу відповідно до пункту 61 Порядку № 560 матеріалів за результатами перевірки військовозобов’язаного, який здійснює догляд, Комісія протягом 10 календарних днів проводить обстеження за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд, вказаною у Заяві, та з урахуванням наданих РТЦК та СП матеріалів складає Акт за встановленою формою (додаток 8 до Порядку № 560).


14. Про дату проведення обстеження військовозобов’язаний повідомляється засобами телефонного зв’язку.


15. За результатами роботи Комісія приймає рішення, яким:


15.1. Підтверджує факт здійснення військовозобов’язаним догляду (постійного догляду) за особами, зазначеними у пунктах 91314 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, що зазначається в Акті.


15.2. Не підтверджує факт здійснення військовозобов’язаним догляду (постійного догляду) за особами, зазначеними у пунктах 91314 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, що зазначається у Відмові (Додаток 2 до Положення).


16. Акт складається у двох примірниках, підписується членами Комісії, секретарем, головою, військовозобов’язаним, який здійснює догляд (постійний догляд), особою, за якою здійснюється догляд (постійний догляд), та затверджується печаткою Красносільської сільської ради.

 
17. Один примірник Акта видається особисто заявнику, а другий примірник зберігається у серкретаря Комісії.


18. Комісія відмовляє у встановленні факту здійснення особою догляду (постійного догляду), складанні та видачі Акта, якщо:


18.1. До Заяви не додані документи, подання яких згідно з вимогами цього Положення є обов’язковим.


18.2. Військовозобов’язаному призначено та виплачується компенсація (допомога, надбавка) на догляд за особою, яка потребує догляду (постійного догляду).


18.3. Військовозобов’язаний не звернувся до РТЦК та СП за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою, передбаченою абзацом першим пункту 61 Порядку № 560.


18.4. З урахуванням наданих РТЦК та СП матеріалів за результатами перевірки встановлено, що військовозобов’язаний не відповідає вимогам пункту 61 Порядку № 560.


18.5. У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних, подання ним недостовірної інформації.


19. У разі, якщо Комісія відмовляє у встановленні факту здійснення особою догляду (постійного догляду), складанні та видачі Акта,  секретар комісії письмово повідомляє заявника про прийняте рішення не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після отримання інформації, що стала підставою для відмови у видачі Акту та надає особисто заявнику  Відмову складення та видачі акта встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (Додаток 2 до Положення)


20. Рішення, дії чи бездіяльність Комісії можуть бути оскаржені у порядку адміністративного оскарження відповідно до Закону України “Про адміністративну процедуру“ та/або у судовому порядку.



 

 

 

 

Секретар Красносільської сільської ради                               Надія ГОРДУЗЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Положення про порядок складання

та видачі Акта про встановлення факту

здійснення особою догляду (постійного догляду)

 

 

Красносільському сільському голові

Архірій М.М.

 

__________________________________________

_________________________________

                (прізвище, ім’я, по батькові військовозобов’язаного)

__________________________________________________________

__________________________________________________________

(задеклароване/зареєстроване місце проживання

військовозобов’язаного)

 

__________________________________________________________

__________________________________________________________

                                   (фактичне місце проживання)

 

Контактний номер телефону: ____________________

                                                     

ЗАЯВА

Я, військовозобов’язаний:

________________________________________________________________________________

(Прізвище, ім’я, по батькові військовозобов’язаного, який здійснює догляд (постійний догляд)

прошу відповідно до п. 61 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, скласти та видати мені Акт про встановлення факту здійснення мною догляду (постійного догляду) за ________________________________________________________________________________

(Прізвище, ім’я, по батькові особи, за якою військовозобов’язаний здійснює догляд (постійний догляд)

який я здійснюю за адресою:_______________________________________________________

та який (яка) являється мені:_______________________________________________________

(вказати родинний зв’язок з особою, за якою здійснюється  догляд: батько, мати, баба, дід, сестра тощо)

 

Назва та адреса районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відокремленого відділу, куди була подана заява відповідно до абзацу першого пункту 61 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від

16.05.2024 № 560) ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(вказати назву та адресу, дату подання заяви, реєстраційний номер)

До заяви додаю наступні документи:

ð   копія паспорта України (якщо паспорт громадянина України виданий у формі картки (ID-паспорт), додатково слід подати документ, виданий компетентним органом про реєстрацію місця проживання);

ð копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган Державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

ð копія паспорта громадянина України особи, яка потребує догляду (постійного догляду) (якщо паспорт громадянина України виданий у формі картки (IDпаспорт), додатково слід подати документ, виданий компетентним органом про реєстрацію місця проживання);

ð копія реєстраційного номера облікової картки платника податків особи, яка потребує догляду (постійного догляду) (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган Державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

ð копії документу(ів), що підтверджує(ють) родинний зв’язок з особою, яка потребує догляду (постійного догляду);

ð копія документу, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду (постійного догляду) (за наявності інвалідності);

ð копію документу, що підтверджує потребу особи в постійному догляді (за необхідності);

ð копію(ї) документу(ів) щодо інших членів сім’ї особи, яка потребує догляду (постійного догляду), які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати, чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд, в тому числі першого ступеня споріднення (за наявності таких осіб) та/або другого ступеня споріднення (у разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення - членів сім’ї третього ступеня споріднення), та документів, які підтверджують неможливість здійснення ними догляду (постійного догляду).
ð інші документи, які не передбачені цим пунктом, але відповідно до цього Положення необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби)________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Повідомлений про персональну відповідальність за подання неповної, неправдивої інформації (документів), що стосуються наявностівідсутності осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати особу (до пункту 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”), та про інших осіб, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд (до пунктів 9, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”). Результат встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) прошу видати мені особисто. Даю згоду на збір та обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

___________________                     ___________________                     ___________________

             (дата)                                                     (підпис)                                               (прізвище, ім’я, по батькові)

Додаток 2

до Положення про порядок складання

та видачі Акта про встановлення факту

здійснення особою догляду (постійного догляду)

 

 

ВІДМОВА

складення та видачі Акта встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)

 

№_____                                                                        «_____»___________ 202__ р.

 

 

На підставі заяви _____________________________________________________,

(ПІБ заявника)

поданої відповідно до п. 61 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації , на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560, прийнято рішення про відмову у видачі Акта встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) ____________________________________________________________

(ПІБ особи, яка здійснює догляд)

за __________________________________________________________________

(ПІБ особи, за якою здійснюється догляд)

 

Підстави відмови у видачі  Акта встановлення факту здійснення догляду:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

 

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)

________________                     ________________                   ________________

         (посада)                                                     (підпис)                                           (прізвище, ініціали)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь